20 години "Терапевтична общност Феникс"

 

Уважаеми д-р Петър Василев,
Уважаеми колеги работещи в Т.О. „ФЕНИКС”,


С това писмо Ви честитя 20 годишнината от създаването на терапевтичната общност.
За мен лично работата ми в Т.О. ФЕНИКС остави важен отпечатък в професионалното ми развитие. Именно там се запознах с работата със зависими, поставих основа и научих много. „ФЕНИКС“ бе моето вдъхновение да продължа да се занимавам в сферата и да не спирам да се усъвършенствам. Изградих приятелства и професионални контакти, които са актуални и до днес.
Искам да благодаря специално на д-р Петър Василев за възможността да стана част от това семейство. Искрено благодаря и на екипа за топлото посрещане и огромната подкрепа. За мен беше удоволствие да бъда част от един от най-успешните екипи, изграден от изключителни специалисти, в областта на психо-социалната рехабилитация спасили, подкрепили и помогнали на огромен брой зависими да намерят своя път към живот без употреба на ПАВ.
Пожелавам на целия екип винаги да намирате сили да помагате, да виждате резултати и да покорявате високи върхове. „ФЕНИКС“ не е просто име, а мисия спасяващи стотици животи.

Калин Петков – клиничен психолог създател и ръководител на център ТРАМПЛИН

 


 

Dear Therapeutic Community members, dear families and dear colleagues,

on behalf of the European Federation of Therapeutic Communities I would like to congratulate you on the grand occasion of your 20th Anniversary!
Phoenix House, the first ever Therapeutic Community in Bulgaria, for 20 years now is serving people in their need. 
We are very proud that Phoenix is a vibrant member of our Federation. 
Personally, I have been to your warm and welcome home several times and I have seen the great work that you do.
I wish I could be with you in person and hug you all!  The pandemic unfortunately does not allow this, so I am there in spirit. 

With my best wishes for many more fruitful years to come,

Yours,
Phaedon
President, European Federation of Therapeutic Communities

 


гр. Варна, 9000, ул. “Цимерман” № 12
моб. тел. 0879 32 16 66,
ел. адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
до екипа на ТО “Феникс”, гр.София

 Уважаеми д-р Василев,
За нас е удоволствие да поздравим Вас и целият екип на ТО”Феникс”, послучай 20-годишният ви юбилей. Изразяваме нашият респект към неуморните усилия, които дълги години полагате в борбата със зависимостите, доказвайки Вашият висок професионализъм и към многобройните успехи, които постигате в тази насока.
Желаем Ви здраве, вдъхновение, оптимизъм и множество постижения в сферата на психичното здраве!


Екипа на ТО “Промяната е живот”

 


 

 

Първата професионална дългосрочна рехабилитационна програма за зависимости в България - Терапевтична общност „Феникс” е основана от д-р Петър Василев през юни 2001г. в с. Бракьовци, община Годеч.

Ние сме на 20 години. Тези години са много и малко. Много са пациентите избрали и повярвали във Феникс и съдбите, които сме променили. Но същевременно са малко с оглед значимостта на проблема с употребата на психо-активни вещества.

До месец август 2021г. повече от 500 младежи са напълно излекувани, имат житейска реализация и изживяват всеки миг пълноценно.

Днес 20 години по-късно, сме развили нови психично-здравни технологии (схема-терапия), които увеличават ефективността на лечебното въздействие – данните от научно изследване с 2-годишно проследяване показва че 67% от завършилите програмата нямат рецидиви и имат успешна реализация. Тези технологии позволяват съкращаване времето на  престоя на нуждаещите се от лечение.

Неспирайки да се развива и надгражда ТО,,Феникс” се е утвърдила като професионално място, което дава надежда за бъдеще без употреба на вещества и личностно развитие.

Непрекъснатото ни желание за развитие и усъвършенстване, прилагането на най-добрите световни практики са предпоставка за високото качество на нашата работа.


До Т.О.„ФЕНИКС”,с.Бракьовци‎
Д-р Петър Василев, директор програми
Веселка Въткова, административен директор
Галя Касабова – директор къща „ФЕНИКС”                 

             БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

             от мен, С.П.К., и цялото ми семейство

Уважаеми д-р Петър Василев,
с това писмо искам да изкажа огромната си благодарност към Вас и целият екип на Т.О. „ФЕНИКС”, и да Ви честитя 20 годишнината от създаването на терапевтичната общност.
До края на дните ми аз, и моето семейство, ще Ви бъдем безкрайно благодарни, за това ,че Вие и Вашият всеотдаен екип, спасихте живота на дъщеря ми, дадохте и вяра в собствените и сили,  и стремеж за развитие, а на нашето семейство - нов живот, изпълнен с усмивки и щастливи моменти!
Но да започна отначало...
Когато потърсих съдействие и помощ от Вас, животът ни се беше превърнал в ад. След като приехте дъщеря ми в терапевтичната общност, аз започнах да отчитам месец след месец промяната  в мислите и, и нейното поведение. Никога няма да забравя думите и, когато  на четвъртият месец от нейният прием, след отпразнуването на рожденият и ден във „ФЕНИКС”, дъщеря ми се обърна към мен с думите - "Майко, не съм знаела че може един празник да премине толкова весело, без присъствието на алкохол и наркотици! Беше един прекрасен празник, изпълнен с много смях, игри и веселие"!
Тогава аз разбрах, че сме на правилният път, на правилното място, и усилията на целият екип вече дават резултати!
Дъщеря ми остана една година и един месец в Т.О. „ФЕНИКС”, и излезе от там на 06.05.2020 година коренно различен човек! Благодарение на огромната търпеливост, всеотдайност и професионализъм на целият екип, тя и нашето семейство започнахме нов живот! Дъщеря ми започна работа, създаде нови приятелства, работата и носи удоволствие, и всяко ново постижение и носи огромна радост и желание за още повече развитие в професията, и в личният и живот.
В момента много се вълнувам, и трудно намирам точните думи, с които да изразя огромната си благодарност към целият екип на Т.О. „ФЕНИКС”, към доброволците и психолозите Мария, Детелина, Бойка и всички останали, на които не зная имената. Специални благодарности към Галя Касабова, която с изключителна педантичност ден след ден преобразяваше дъщеря ми в един коренно нов и различен човек - съвестен, отговорен, доброжелателен, честен, изпълнителен гражданин на нашето общество! Специални благодарности към Веселка Въткова, която се бори с проблемите и административните трудности, за подобряване на условията на живот на резидентите на Т.О. „ФЕНИКС”.
Благодаря Ви, че Ви има Т.О. „ФЕНИКС”! Благодаря Ви от сърце, д-р Василев, че сте създал тази общност, за да лекувате хората със зависимости, от които нашето общество ни най-малко не се интересува, мълчи се и няма никаква помощ от държавата! Благодаря Ви, че продължавате трудната борба, за спасението на изгубилите пътя! Вие вършите подвизи!
Желая много здраве и още много сили на целият екип, за да продължавате да спасявате животи, и да връщате щастието и усмивките и в други семейства!

Бъдете благословени!
С.П.К
22.09.2021


 

Благодаря ти Феникс за преживяването, което определено ще помня
докато съм жив, преживяване от онези дето не можеш да преразкажеш и
обясниш на някого, колкото и да се опитваш, преживяване без аналог...
Благодарности както на целият екип, така и на всички борещи се хора,
които заедно създават магията на Феникс.

Честит Рожден Ден Феникс, желая ти дълго съществуване и безрой спасени
животи !

от Николай Илиев


Огромна благодарност към екипа на Т.О "Феникс" с.Бракьовци с
директор Галя Касабова и Петър Василев, който през 2001г. създава
къща "Феникс" - първата професионална терапевтична общност за
зависимости в България.
Благодарение на тяхната работа, професионализъм, търпение и
родителска загриженост нашият син Николай Илиев успя да се
излекува, като осъзна, че животът е ценен, красив и си струва
да го живееш.

от Ваня и Веселин Илиеви


Сърдечна благодарност на всички в Терапевтична общност Феникс.,отдали времето и силите си за една добра кауза.
Вие променихте моя живот,върнахме слънцето и усмивките в моя ден.
Бъдете здрави и благословени!
Продължавайте успешно да вървите напред и да побеждавате!

МА


🤍🤍🤍🤍 Обичам ви Феникс.
Липсвате ми. Важно е ,че се сещам с щастие и това ,че сме се разделили е за добро.
Тяхната дисциплина ме посрещна с това което винаги съм очаквала да видя у хората. Ред и място за мен в спокойно време и шансове за развитие. (е прозвуча твърде лесно) 😀🤍