Другите за нас

 


“...Аз съм патрон на мрежата от рехабилитационни центрове Phoenix House във Великобритания, които имат много по-високи успехи от правителствените служби в тази сфера. Защо? Защото хората им вярват, техните кампании са ориентирани към практиката и отношението им към всеки човек е като към личност... България също има вече своята Къща Феникс...”

НКВ Принцът на Уелс, София, 2003


 


 

 

ДО
Д-Р ПЕТЪР ВАСИЛЕВ
ДИРЕКТОР ПРОГРАМА ,,ФЕНИКС”

                   УВАЖАЕМИ  Д-Р ВАСИЛЕВ.
                   УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 Приемете нашите най-искрени поздравления по случай 20 години от откриването на Терапевтична общност,,Феникс”, първата професионална дългосрочна рехабилитационна програма за зависимости в България,основана през юни 2001година от д-р Петър Василев.

     Терапевтична общност,,Феникс” е пълноправен член на ATC / Association of Therapeutic Communities/ от 2002година и представител на България участвал в разработването.

     Пътят,който сте изминали Вие и вашият екип е изиграл ключова роля за познаването, развитието и прилагането на научно доказани методи з психо-социална рехабилитация на зависими лица. Радваме се,че голяма част от пътя изминаваме заедно, защото знаем, че заедно можем повече,че заедно виждаме и познаваме себе си през очите и сърцата на другите и това е пътят на израстването.

   Благодарение на помощта Ви много от хората, които са се лекували в ТО,,Феникс” са опознали своите силни и слаби страни, изградили са пълноценни отношения с близките си, намерили са своя смисъл да живеят свободно.

   Пожелаваме Ви още дълго да подкрепяте зависимите в процеса на възстановяването им и да предадете своите познания и опит и професионализъм на колегите си!

 

УВЖАЕМИ РЕЗИДЕНТИ,

   Изразяваме безкрайно уважение към готовността и куража ви да поемете трудния и безценен път на възстановяването. Споделяме с вас тези думи, написани от Ришар Бове, вдъхновени от неговия стаж в терапевтична общност. Скоро след написването им те се превръщат в инструмент, изразяващ визията на терапевтичните общности по света и се използва без изменение от голяма част от съвременните терапевтични общности. В някои общности философията е неотменен инструмент на рехабилитционната програма, използван от резидентите ,за да размишляват за своя житейски опит в по-глобален аспект.

 

,,Ние сме тук, защото няма къде да избягаме от самите себе си.

Докато човек не успее да се види чрез очите и сърцата на останалите, той бяга.

Докато не се довери и не сподели с другите тайните си, той не може да бъде свободен.

От страх да не бъде разпознат, той не познава нито себе си, нито някой друг, той е сам.

Къде другаде, освен тук можем да открием такова огледало?

Тук, заедно с другите, човек може да се покаже не като гиганта на своите мечти, нито като джуджето от сънищата си, а като човек, част от цялото, със своя принос към него.

Тук никой от нас не вече сам, както в смъртта, а може да пусне корен и а израсне, за да живее и бъде човек като всички останали”

  Пожелаваме смелост,постоянство и удовлетворение на екипа и резидентите!

 

Д-р Цвета Райчева

Д-р Захари Зарков, дм

Александър Панайотов

Колегите


 

Първата професионална дългосрочна рехабилитационна програма за зависимости в България - Терапевтична общност „Феникс” е основана от д-р Петър Василев през юни 2001г. в с. Бракьовци, община Годеч.

Ние сме на 20 години. Тези години са много и малко. Много са пациентите избрали и повярвали във Феникс и съдбите, които сме променили. Но същевременно са малко с оглед значимостта на проблема с употребата на психо-активни вещества.

До месец август 2021г. повече от 500 младежи са напълно излекувани, имат житейска реализация и изживяват всеки миг пълноценно.

Днес 20 години по-късно, сме развили нови психично-здравни технологии (схема-терапия), които увеличават ефективността на лечебното въздействие – данните от научно изследване с 2-годишно проследяване показва че 67% от завършилите програмата нямат рецидиви и имат успешна реализация. Тези технологии позволяват съкращаване времето на  престоя на нуждаещите се от лечение.

Неспирайки да се развива и надгражда ТО,,Феникс” се е утвърдила като професионално място, което дава надежда за бъдеще без употреба на вещества и личностно развитие.

Непрекъснатото ни желание за развитие и усъвършенстване, прилагането на най-добрите световни практики са предпоставка за високото качество на нашата работа.

 

 


 

 

Dear Therapeutic Community members, dear families and dear colleagues,

on behalf of the European Federation of Therapeutic Communities I would like to congratulate you on the grand occasion of your 20th Anniversary!
Phoenix House, the first ever Therapeutic Community in Bulgaria, for 20 years now is serving people in their need. 
We are very proud that Phoenix is a vibrant member of our Federation. 
Personally, I have been to your warm and welcome home several times and I have seen the great work that you do.
I wish I could be with you in person and hug you all!  The pandemic unfortunately does not allow this, so I am there in spirit. 

With my best wishes for many more fruitful years to come,

Yours,
Phaedon
President, European Federation of Therapeutic Communities

 


 

Уважаеми д-р Петър Василев,
Уважаеми колеги работещи в Т.О. „ФЕНИКС”,


С това писмо Ви честитя 20 годишнината от създаването на терапевтичната общност.
За мен лично работата ми в Т.О. ФЕНИКС остави важен отпечатък в професионалното ми развитие. Именно там се запознах с работата със зависими, поставих основа и научих много. „ФЕНИКС“ бе моето вдъхновение да продължа да се занимавам в сферата и да не спирам да се усъвършенствам. Изградих приятелства и професионални контакти, които са актуални и до днес.
Искам да благодаря специално на д-р Петър Василев за възможността да стана част от това семейство. Искрено благодаря и на екипа за топлото посрещане и огромната подкрепа. За мен беше удоволствие да бъда част от един от най-успешните екипи, изграден от изключителни специалисти, в областта на психо-социалната рехабилитация спасили, подкрепили и помогнали на огромен брой зависими да намерят своя път към живот без употреба на ПАВ.
Пожелавам на целия екип винаги да намирате сили да помагате, да виждате резултати и да покорявате високи върхове. „ФЕНИКС“ не е просто име, а мисия спасяващи стотици животи.

Калин Петков – клиничен психолог създател и ръководител на център ТРАМПЛИН

 

 


гр. Варна, 9000, ул. “Цимерман” № 12
моб. тел. 0879 32 16 66,
ел. адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
до екипа на ТО “Феникс”, гр.София

 Уважаеми д-р Василев,
За нас е удоволствие да поздравим Вас и целият екип на ТО”Феникс”, послучай 20-годишният ви юбилей. Изразяваме нашият респект към неуморните усилия, които дълги години полагате в борбата със зависимостите, доказвайки Вашият висок професионализъм и към многобройните успехи, които постигате в тази насока.
Желаем Ви здраве, вдъхновение, оптимизъм и множество постижения в сферата на психичното здраве!


Екипа на ТО “Промяната е живот”

 


“...Къща Феникс и работата на д-р Петър Василев и неговия екип са база за успех и ни дават надежда за бъдеще с по-ниска употреба на наркотици. Трябва да направим всичко, което е по силите ни, да подкрепяме работата на професионалните терапевтични общности...”

Тони Ригън, съветник по присъединяването към Европейския съюз


„...Изключително съм впечатлен от това, което са направили работещите тук, във „Феникс”. Най приятната изненада е жертвоготовността, с която работи професионалния екип – те са в течение на всички изследвания в областта и затова работят много професионално и ефективно. В този смисъл Българската Къща „Феникс е сред най-добрите примери за Европа.”

Антъни Слейтър

Phoenix Haga, Norway,
Президент на Европейската федерация
на Терапевтичните общности (EFTC)


„...Екипът на Къща „Феникс” е постигнал уникален успех. При финансови условия несравними с тези във Великобритания, е постигнат резултат по отношение на здравето на резидентите, съизмерим с резултатите постигнати при нас...”

Пол Гудман

Директор на Ley Community, Oxford ,UK


 

 

ANA's STORY

“Казвам се Ана. Все още съм на 26 години, но имам чувството, че се родих преди година и половина, когато избрах да дойда във “Феникс” за междинна спирка между миналото и бъдещето си. Едно от нещата, които разбрах през това време е именно това, че бъдещето ми е много по-важно от миналото. Сега разбирам, че да се друсаш е симптом на голям проблем и е възможно най-грубия начин да накараш хората да ти обърнат внимание, да изкрещиш за помощ и да останеш безпомощен, неразбран, сам, самотен. Бях зависима 7 години към хероин и за тези 7 години оправдах всичките си неуспешни опити за спиране с митам, че “бивш наркоман няма”, а всичките ми провали при лечение се дължаха на това, че не полагах никакви усилия да си помогна. Във “Феникс” имаш време да намериш вътрешната си мотивация за живот, за щастие, да забелязваш дребните неща около себе си, да мислиш позитивно, да поемаш отговорност за постъпките си, за себе си и за хората, които обичаш. Едва тогава разбираш колко те ограбва хероина и колко много истински неща пропускаш, докато живееш като зависим. Аз наричам “Феникс” училище за живот, защото там се научих да живея. Преди да отида там, нямах никакви надежди, никакви мечти. Не вярвах, че някога ще мога да живея истински, нормално, без да съм роб на наркотиците. Вече една година и половина аз съм чиста. Живея. Никога животът ми не е бил толкова пълноценен и изпълнен със смисъл. Влюбена съм, имам приятел, когото обожавам, и той – мен. Имам хубава работа, сама изкарвам парите си и се грижа за себе си. Чувството е несравнимо. Помагам на майка си вкъщи. Ще кандидатствам отново, за да продължа образованието си. имам мечти. Успях да докажа на себе си и на хората, че е просто мит това, че няма излекуван наркоман. Няма зависимост за цял живот. Трябва само да кажеш “Имам нужда от помощ”. Благодарение на всеотдайния екип на “Феникс” аз съм итстински човек – радвам се, тъгувам, мечтая, чувствам. Жива съм и изживявам всеки миг пълноценно.


БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

С това писмо бих искала от мое име и от името на цялото ми семейство да изкажа публично своята безкрайна благодарност и признателност към Вас и Вашият екип на Т.О.

“Феникс” с.Бракьовци.